[lang_en]ZFS paritions recreated[/lang_en][lang_nl]ZFS partities opnieuw aangemaakt[/lang_nl]

[lang_en]This weekend I didn’t invest as much time as I wanted for FreeBSD and the like. I was recreating my ZFS partitions. Why? They worked fine right? Yes they did. Though they were controlled by a highpoint controller, offering a pseudo raid setup (software). Ed Schouten recently told me (something I already knew but started me thinking) that ar0 is uncapable of supporting raid-5 in the first place. So my raid configuration might not have been a raid configuration after all.

This made me feel like: do my periodic backup on DVD (backing up this much data is interesting on DVD, I can tell you that :-)) and I copied over all data to my workstation (which almost has the same storage capabilities, only that’s just two disks, not doing redundancy at all), and burned the beasts on DVD (still am actually).

I destroyed my old ZFS pool (just a disk ‘ar0′) and in the highpoint controller bios I disabled Raid-5 and restarted with just 4 disks. I recreated my ZFS storage with “zfs create raidz data ad14 ad15 ad16 ad17“ which fired up the storage area again. After that I started copying back the data. I copied almost 500GB this weekend already and its still going (and will be for the rest of the night I think). I liked the idea of having my data backupped on my workstation as well, so I’ll probably rsync the storage area every period of time. Probably during the day when I am not home at all, so that the gig’s of data can flow over the wire without doing harm (gbit network). At least its saves a little and I can turn down my machines where needed.

I will also restart my /storage/nfs folders so that I might be able to have my ultrasparc (donated by Robert Blacquiere) do much nicer things again by using networking storage (only fastethernet here (100mbit) but that doesn’t kill the pleasure :)).

So yes not much activity for FreeBSD itself; but laying the foundation to be able to do something like that more again (ultrasparc tindy perhaps?)….[/lang_en]

[lang_nl]Dit weekend heb ik niet zoveel geinvesteerd qua tijd in FreeBSD en dat soort dingen. Ik heb daarentegen mijn ZFS partities opnieuw aangemaakt. Waarom? Ze werkten toch prima? Jip dat deden ze inderdaad. Echter ze werden aangestuurd door een highpoint controller, die een soort van pseudo raid oplossing aanbied (software based). Ed Schouten vertelde me onlangs (iets wat ik al wist, maar wat me aan het denken heeft gezet), dat ar0 niet in staat is om raid-5 uberhaupt te ondersteunen. Dus mijn raid configuratie is misschien niet zo veilig geweest als gehoopt :-)

Dit bracht me tot het volgende: doe een periodieke backup naar DVD (het is interessant om zoveel data op DVD op te slaan kan ik je zggen :))), en kopieer alle data naar mn werkstation (bijna net zoveel opslag capaciteit als de fileserver, alleen hier worden enkele disken gebruikt in plaats van raid-5 disken. Hierna heb ik de beestjes op DVD gebrand (hier ben ik eigenlijk nog steeds mee bezig).

Uiteraard werd daarna de oude ZFS pool verwijderd (Wat bestond uit een ar0 apparaat), en heb ik in de highpoint controller bios de raid-5 array stuk gemaakt en ben ik opnieuw opgestart met 4 enkele disken. Ik heb toen mijn ZFS storage weer opnieuw aangemaakt met “zfs create raid data ad14 ad15 ad16 ad17“ wat weer toegang gaf tot de opslag ruimte. Hierna ben ik begonnen met het terugkopieren van de data. In het hele weekend heb ik al minstens 500GB gekopieerd wat nog wel even doorgaat denk ik zo :-). Ik vind het wel een prettig idee om mijn data ook op mijn werkstation nog te hebben, dus waarschijnlijk zal ik deze periodiek met rsync synchroniseren. Ik doe dat dan denk ik overdag als ik toch niet thuis ben zodat de data gewoon benaderd kan worden zonder dat iemand er last van heeft!

Ik zal ook mijn /storage/nfs partitie opnieuw aanmaken zodat mijn ultrasparc (Gedoneerd door Robert Blacquiere) weer leukere dingen kan doen door gebruik te maken van netwerk storage, hier heb ik alleen fast ethernet snelheden beschikbaar (100mbit) maar dat mag de pret niet drukken! :-).

Dus inderdaad, zoveel heb ik niet voor FreeBSD zelf gedaan dit weekend, maar ik heb de fundering gelegd om mijn machines beter in te zetten voor het project (ultrasparc tindy misschien?)….[/lang_nl]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>